Vyhledávání…

Slim fit, regular fit, loose fit – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

3 min.

Slim, regular a loose fit – jsou to úplně jiné světy ze stejné galaxie. Rok 2024 je tím hlavním, kdy trendsetteři kombinují tyhle tři střihy tak, aby vytvořili úžasné outfity. Proto si dnes vysvětlíme, co je to slim fit, regular fit a loose fit, a poradíme, jak je šikovně zakomponovat do vašich outfitů.

Představuje loose fit jen volné tepláky a slim fit těsné skinny džíny? To rozhodně ne! Zjistěte, čím jsou jednotlivé střihy charakteristické a jak je celebrity kombinují!

Jak řekla Miuccia Prada: „To, co nosíte, je váš způsob prezentace světu, a to hlavně v dnešní době, kdy kontakty mezi lidmi probíhají tak rychle. Móda je vaším okamžitým vyjádřením.“ Pokud zvolíte správný střih pro svou postavu, ovlivníte tím, jak vás budou ostatní vnímat. S těmi správnými šaty, džíny nebo tričkem budete vypadat štíhlejší, atraktivnější, víc casual nebo elegantnější. Ne nadarmo se říká, že móda je způsob sebevyjádření – díky ní se můžete prezentovat přesně tak, jak chcete.

Správný střih oblečení byste ale měli volit nejen proto, aby vás ostatní dobře vnímali. Ve správných kalhotách nebo košili budete mít pohodlí a volnost pohybu, což oceníte třeba v práci. Díky správné délce, střihu a materiálu se budete cítit pohodlně i v těch dnech, kdy jste nejvíc aktivní.

Když navíc budete nosit oblečení, které se vám líbí a ve kterém se cítíte dobře, budete se i vy cítit lépe. Zjistíte, co vám dodává sebevědomí, co podtrhne vaše přednosti a zakryje případné nedostatky. Správně zvolená košile a chinos vám dodají sebedůvěru při pracovním pohovoru a dokonale padnoucí šaty vám zase zlepší náladu na rodinné oslavě.

Slim fit znamená oblečení šité na míru postavě. Vypasované košile, strečové džíny, těsně přiléhavé topy – to je jen několik příkladů oblíbených kousků oblečení slim fit střihu. Slim fit střih můžou mít prakticky všechny kousky vašeho šatníku, včetně sukní, šortek, triček, legín a kalhot.

Slim fit se přizpůsobí tělu a lépe přilne k pokožce než regular fit oblečení. Slim fit oblečení se často vyrábí ze strečových látek, jako je elastan, protože jsou pohodlné a pružné, i když je oblečení přiléhavé. V obchodech jsou dokonce k vidění i slim fit boty , které jsou užší a lehčí.

Spousta lidí se ptá, jestli je slim fit jen pro lidi s dokonalou postavou. Samozřejmě, že ne! Například kombinace černých slim fit džínů a oversized košile bude vypadat skvěle, i když jste plus-size. Nemusíte vytvářet celý outfit jen ze slim fit oblečení – stačí jen šikovně zkombinovat pár přiléhavých kousků s těmi volnějšími.

Pokud ale chcete podtrhnout tvar svojí postavy, budou skvělou volbou na léto přiléhavé šortky a obepínající top. Můžete také zkombinovat volnější spodní část, například parachute kalhoty, s přiléhavým topem – jde o oblíbený outfit Hailey Bieber.

Regular fit je kompromisem mezi slim fit a loose fit – není úplně volný, ale ani neobepíná tělo. Je to tradiční, klasický střih. Regular fit oblečení není moc volné, ale zároveň nepřiléhá k tělu jako slim fit. Je charakteristický jednoduchým střihem bez záševků, vypasování nebo zúžení.

Pro koho se regular fit hodí? Prakticky pro každého, protože je univerzální. Ocení ho jak ti štíhlí, tak plus-size, protože je pohodlný a dává volnost pohybu v každé situaci – v práci, na rande, při cestování nebo při nakupování.

I tady pamatujte, že nemusíte vytvářet celý outfit tím, že si vyberete jen regular fit kousky. Zajímavé komplety vytváří například Grece Ghanem, která často kombinuje slim fit kousky s prvky regular fit – třeba klasický svetr a kabát s přiléhavou sukní.

Oversized blejzry, cargo kalhoty, volné košile… Loose fit nabírá v posledních letech pořád na oblibě. Loose fit, jak název napovídá, nabízí ještě větší míru pohodlí a volnosti pohybu a dokonale zakrývá všechny nedokonalosti.

Obvykle si můžeme pod pojmem loose fit představit volné tepláky a mikiny – jinými slovy sportovní a mladistvý styl. Dnes ale pořád větší množství elegantních outfitů pracuje s oversized kouskyblejzry do práce, šaty na svatbu nebo obleky na rodinné oslavy. Loose fit si oblíbily především it-girls. Leonie Hanne miluje kalhoty s širokými nohavicemi, Billie Eilish zase dává přednost kompletnímu oversized looku a Romee Strijd těší své fanoušky loose fit saky, blejzry a kabáty.

Loose fit ocení lidé všech typů postav. Je ale nutné dávat pozor, aby outfit nepůsobil přehnaně… I tady se vyplatí zvolit jeden nebo dva oversized kousky, ne kompletně všechny.

Příklad: oversized bunda, slim fit top a regular fit kalhoty. Outfit pak nebude působit přeplácaně, ale bude ucelený a vkusný. Oversized oblečení vypadá skvěle na každém typu postavy.

Loose fit bude v letní sezóně 2024 ještě oblíbenější. Jde o oblíbenou volbu návrhářů i módních domů, například londýnské značky COS, která na své přehlídce v chodbách Sixtinské kaple v Římě představila mimo jiné loose fit šaty, kalhoty a košile.

Už víte, že slim, regular a loose fit sluší každé postavě – ale jednotlivé kousky je potřeba správně zkombinovat. Zkuste volné svetry a přiléhavé chinos, oversized kabáty a bodycon šaty, volné šortky a regular fit crop top. Možností je nespočet a móda je tu proto, abyste si ji užívali a bavili se jí – a co je nejdůležitější, je pro každého.

Pokud nemáte tušení, jak si se střihy oblečení pohrát, vyzkoušejte pravidlo slim + loose. Jde v něm o kombinování kontrastních střihů. Pokud máte horní díl přiléhavý, pak byste měli zvolit volný spodní díl a naopak: pokud máte přiléhavý spodní díl, pak sáhněte po volném horním dílu. Chcete příklad? Pouzdrová sukně a oversized košile s funkčními knoflíky. Mini sukně a šortky s volnými tričky nebo blejzry. Hledáte smart casual outfity? Vyzkoušejte přiléhavé chinos a volné, projmuté oversized košile. Další možností je zkombinovat boyfriend kalhoty nebo volné kalhoty s přiléhavým topem.

Nejlépe to můžeme shrnout slovy Anny Dello Russo: „Móda je deklarací vaší vlastní svobody.“ Dnes jsme se snažili vyvrátit přesvědčení, že slim fit je jen pro štíhlé a loose fit zase pro ty, co jsou plus-size. Správně zkombinované střihy vypadají úžasně a jsou pro každou ženu – bez ohledu na věk nebo váhu.

Hlavní fotografie: Heart Evangelista/Credit: Edward Berthelot

Trendy a Tipy
Insta News