Vyhledávání…

Můžete si na svatbu vzít černé šaty, nebo jde o naprosté faux pas?

3 min.

Uvažujete, že si na svatbu vezmete černé šaty? Není to až tak dávno, kdy by něco takového bylo zcela mimo mísu, ale v dnešní době po klasické barvě sahá stále více žen. Podíváme se, co o černých šatech říká svatební dress code a kdy se na takovou volbu mohou ostatní tvářit poněkud rozpačitě.

Nevíte jak vybrat dokonalé elegantní černé šaty na svatbu? Pak už se nemusíte ničeho bát, my pro vás máme dokonalou inspiraci – oblékněte se s MODIVO a zaručeně uděláte dojem.

Černé šaty na svatbu jsou pro řadu lidí poněkud kontroverzní téma. V mnohých kulturách se totiž černá stala spíše symbolem zármutku než oslav. K barvě se také váže celá řada pověr, protože někteří věří, že novomanželům přinese smůlu.

Malé černé jsou ale synonymem elegance a jen těžko byste hledali nadčasovější kousek. Sáhnout po nich je už v dnešní době přijatelné a  právě tuto možnost volí stále více žen. Ačkoli se s nimi obvykle žádný negativní význam nepojí, měli bychom podotknout, že starší hosté s konzervativnějšími názory se na černé šaty nemusí tvářit nejlépe.

Podívejte se také >>> Módní šaty na svatbu 2024 – tyto kreace jsou hitem sezóny!

Kaia Gerber a Cindy Crawford v celočerném outfitu
Jeanne Damas (Photo by Marc Piasecki/WireImage)

Pořád váháte, jestli si na svatbu obléct černou? Už se nemusíte bát! Pokud nedal šťastný pár nějaký jiný pokyn, klidně si svůj oblíbený černý outfit oblékněte. Mnohem větší faux pas by bylo přijít od hlavy k patě v bílé. Vždyť se chcete cítit pohodlně a stylově. Existují však tři situace, kdy sáhnout po černých šatech tak docela nedoporučujeme. Raději si zkuste vzít něco jiného, pokud:

  • má svatba přísně daný dress code – respektovat přání novomanželů je důležité. Pravidlo platí dvojnásob, pokud se jedná o tematicky laděné oslavy, například svatby v boho stylu;
  • na svatbě svědčíte (a nevěsta vám volbu neschválila);
  • jste si s nastávajícími velmi blízcí.
Gigi Hadid v černých krajkových šatech
Kaia Gerber and Cindy Crawford (Photo by Cindy Ord/Getty Images)

Podívejte se také >>> Šaty pro svědkyni – top modely podle trendů

Nejste pověrčiví a nevadí vám fashion look v tmavých tónech? Pak se podívejte na módní styly, které jsme si pro vás připravili a ve kterých hrají prim právě černé šaty.

Začneme všestrannou možností, kterou představují černé krajkové šaty vyzařující eleganci a tajemno. Jsou nadčasové a hodí se pro různé příležitosti. Můžete je kombinovat s minimalistickými doplňky, aby mohly vyniknout. Perfektní budou černé lodičky, kožené psaníčko s řetízkem nebo elegantní šperky, jako jsou perlové náušnice nebo decentní zlatý náramek!

Kendall Jenner v malých černých s péřovým lemováním
Gigi Hadid (Photo by Victor Boyko/Getty Images for Miu Miu)

Na svatbu, především v létě, jsou ideální volbou černé přiléhavé mini šaty. Pokud chcete svému outfitu dát moderní nádech, zkuste popřemýšlet, že je doplníte módními detaily, například odvážným řasením, 3D květinovými ozdobami nebo výstřihem s péřovou ozdobou.

Bella Hadid v černých flitrových šatech
Kendall Jenner (Photo by Denise Truscello/Getty Images for REVOLVE)

Chcete, aby na vás všichni upřeli zrak, jen co vejdete? Pak vám k tomuto účelu na svatbu skvěle poslouží černé flitrové šaty. Pokud chcete působit elegantně, sáhněte po jednoduchém přiléhavém střihu a šaty zkombinujte s minimalistickými doplňky geometrických tvarů. Outfit pak podtrhněte jednoduchým psaníčkem a sandálky na podpatku, které mu dodají šmrnc.

Bella Hadid
Bella Hadid (Photo by Gotham/WireImage)

Saténové šaty ve stylu noční košilky jsou hlavním trendem sezóny! Oblíbily si je především osobnosti a celebrity z červeného koberce. Jemně lesklá tkanina vyzařuje půvab a eleganci, zatímco volnější střih jemně obepínající postavu zaručuje pohodlí po celý den i noc. Šaty zkombinujte s oversized sakem, buď ve stejné barvě, nebo v odvážně kontrastní krémové. Neuděláte chybu, pokud si k nim zvolíte černou motorkářskou bundu.

Zendaya v černých šatech doplněných motorkářskou bundou
Zendaya (Photo by Gilbert Carrasquillo/GC Images)

Hledáte pohodlné a módní letní šaty, které si můžete vzít na svatbu? Zkuste sáhnout po přiléhavém topu, rozšířené sukni a celý outfit doplňte páskem. U koktejlových šatů vsaďte na prodyšné látky, jako je viskóza nebo silná bavlna. Zvolte raději módní baleríny Mary Jane než jehlové podpatky a doplňte je elegantní kabelkou přes rameno, například oblíbenou bagetovou kabelkou.

Elsa Hosk v černých letních šatech
Elsa Hosk (Photo by Jacopo Raule/GC Images)

Vybrali jste si outfit, ale nemůžete se rozhodnout pro vhodné doplňky? První tip: vyhněte se black total look, který by mohl působit moc pochmurně. Pokud chcete, aby váš outfit vypadal nadčasově a klasicky, doplňte své černé šaty zlatými nebo stříbrnými doplňky. A nezapomeňte, že nejde jen o šperky! Myslete i na kabelky a boty! Úchvatné doplňky váš outfit při tak výjimečné příležitosti, jakou je svatba, pozvednou o úroveň výš.

Máte odvážného ducha? Černé šaty na svatbu zkombinujte s doplňky v zářivých odstínech, jako je fuchsiová, fialová, limetkově zelená nebo módní indigo. Pro jemnější nádech sáhněte po pastelových barvách, jako je pudrově růžová nebo mátová.

Leonie Hanne v černých šatech a modrém saku
Leonie Hanne (Photo by Christian Vierig/Getty Images)

Přemýšlíte, jaké si zvolit k černým šatům boty? V létě vám propůjčí lehkost decentní sandálky. Skvělou volbou jsou také klasické boty na jehlovém podpatku a průhledné modely. Pokud dáváte přednost pohodlí, na přehlídkových molech teď frčí lodičky na kačenkovém podpatku a baleríny Mary Jane.

Hlavní fotografie: Photo by Edward Berthelot / Getty Images

Trendy a Tipy
Insta News