Pouze s novou aplikací! Sleva -149 Kč na vybrané produkty s kódem ZJISTIT VÍCE
Vyhledávání…

Co je kašmír a proč byste měli investovat do kašmírového oblečení

3 min.

Kašmírové oblečení je nejen symbolem luxusu, ale také pohodlí. Je nadčasové, všestranné a díky jemné povrchové úpravě látky také elegantní, i když se bavíme jen o „obyčejném“ svetru. Přečtěte si, čím je tento druh vlny charakteristický a proč se vyplatí do něj investovat.

Sníte o kašmírové šále, svetru nebo kabátu? Přinášíme vám hned několik důvodů, proč si je pořídit.

Chcete vědět, co je kašmír? Je to druh vlny pocházející z kašmírských koz chovaných v Asii. Je známý již od starověku a již tehdy byl považován za luxusní zboží. Navíc se dodnes vyrábí ručně tradičními metodami, což se samozřejmě promítá i do ceny.

Vlákna tohoto materiálu jsou velmi jemná (mají tloušťku až 18 mikrometrů – 1 mikrometr je 1/1000 milimetru), díky čemuž je kašmír lehký a příjemný na dotek. Zároveň má skvělé hřejivé vlastnosti – je 10krát teplejší než ovčí vlna. Je také antibakteriální a antistatický (nepřitahuje prach).

Oblečení z kašmíru můžete nosit v zimě i v létě, protože tento typ vlny má termoregulační schopnost. A co se týče praktických výhod – tento materiál nedráždí kůži, nepohlcuje pachy a plstnatí jen minimálně.

Díky tomu jsou kašmírové šaty, kabát nebo svetr skvělou investicí i přes jejich vysokou cenu. Dávejte si ale pozor na to, kde oblečení kupujete – kašmír je nejdražší vlna, a proto často narazíte na padělky. Jak poznáte, že jde skutečně o kašmír? Existují dva způsoby:

  • Test ohněmzapalte několik pramenů; pokud ucítíte pach spálených vlasů a z pramenů zůstane jen popel, můžete si být jistí, že se jedná o kašmír.
  • Test vodou – látku lehce navlhčete a přičichněte k ní; pravý kašmír voní jako mokré zvíře (ale není to nepříjemný zápach).

Méně invazivní metodou je zmačkání látky – kašmírová vlna by se měla po chvíli vrátit do původního tvaru, aniž by na ní byly viditelné nějaké záhyby. Kromě toho se bude tkanina zdát na dotek teplá.

Quiet luxuryold money jsou dva styly, které v posledních sezónách ovlivnily větší oblibu kašmírového oblečení. Mezi kousky šatníku, po kterých se vyplatí sáhnout, patří zejména svetry, kabáty a šály – a my jsme si pro vás připravili hned několik inspirací.

Než se k nim ale dostaneme, máme pro vás tip – vybírejte nadčasové, klasické střihy a neutrální barvy, které se hodí do vašeho základního šatníku. Tak budete mít jistotu, že ten kousek z nejnovější kolekce, který jste si pořídili, nebude za pár měsíců passé.

Podívejte se také >>> Quiet luxury, tedy tichý luxus: trend, který ovládl rok 2023

Kašmírový svetr – nezbytnost v každém šatníku

Pokud si ceníte pohodlí a stylu, by neměl ve vašem šatníku chybět dámský kašmírový svetr. Může mít krátké nebo dlouhé rukávy, může to být pulovr nebo mít zapínání na zip. Jednoduchý, hladký svetr s mock-neckem a žebrovaným lemem se hodí téměř do každého outfitu. Pohrajte si s texturami a kombinujte ho s koženou sukní nebo tmavými elegantními džínami.

Oversized střihy jsou tuto sezónu v kurzu – oversized kašmírový svetr se spadlými rameny je hitem nejen pro letošní podzim. Noste ho přes dlouhé lněné šaty a zkombinujte ho se super trendy sneakersy adidas Gazelle.

Dámské kabáty z vlny a kašmíru

Hledáte univerzální a zároveň elegantní svrchní oblečení? Zvolte dámské kabáty z vlny a kašmíru, které jsou teplé a příjemně se nosí. Zvolte šedou, béžovou nebo různé odstíny hnědé.

Casual i večerní outfity můžete doplnit krémovým kašmírovým kabátem županového střihu. Je volný, pohodlný a pásek krásně zvýrazní pas. Zkombinujte ho s rolákem stejné barvy, ale o několik tónů tmavším.

Podívejte se také na kabáty s jednoduchým, boxy střihem. Detaily, jako je dlouhý pásek na zavázání v pase nebo velké kapsy, dodají klasickému kousku moderní nádech.

Kašmírová šála – elegantní doplněk

Další nezbytností podzimního a zimního outfitu je kašmírová šála. Je měkká, hřejivá a hlavně vás nebude kousat do krku.

Doplníte s ní večerní outfit z maxi šatů a elegantního kabátu nebo jí doplňte městský styl – vypasované kalhoty, cropped bundu s kožešinou a baseballovou kšiltovku.

Kašmírové oděvy budete nosit dlouhá léta, pokud se o ně budete dobře starat. Zaprvé je nikdy neperte v automatické pračce, ale vždy ručně. Nejprve namočte oblečení do studené vody a přidejte jemný prací prostředek (nikdy nepoužívejte bělicí prostředky). Tkaninu netřete, místo toho ji jako hněťte. Pak kašmír vymáchejte ve studené vodě bez použití změkčovadel, která vlákna zatěžují. Nakonec jemně vymačkejte přebytečnou vodu, ale oblečení neždímejte. V ideálním případě by celý proces neměl trvat déle než 15 minut.

Kašmír sušte položený na plocho. Vyberte místo, které je trochu vzdálené od radiátorů a oken, protože přímý zdroj tepla nebo sluneční světlo má na látku nepříznivý vliv.

Kašmírové oblečení se může po vyprání pomačkat. Pokud ho chcete vyžehlit, nastavte na žehličce nízkou teplotu a přes vlnu položte bavlněný kus látky (například čistou kuchyňskou utěrku).

Kašmír má hygroskopické vlastnosti a dobře pohlcuje vlhkost, proto doporučujeme skladovat ho na suchém a vzdušném místě. Do kabátu nebo svetru můžete dát nebarvený hedvábný papír. Kašmírových oblečení byste neměli nosit několik dní po sobě – mělo by uplynout minimálně 24 hodin, než ho znovu použijete ve svém outfitu. Díky tomu se vlákna budou moct vrátit přirozeně do původního tvaru a tkanina bude moct „dýchat“, čímž se prodlouží její životnost.

Hlavní fotografie: Jeremy Moeller/Getty Images

Trendy a Tipy
Insta News