Vyhledávání…

90. léta, nesmrtelné trendy, které baví celý svět i dnes

4 min.

90. léta to je desetiletí plné velkých změn, ať už politických, ekonomických nebo technologických. Velmi charakteristický je pro tuto dobu rozvoj počítačů, internetu a používání mobilů. Po rozpadu Sovětského svazu nastal v zemích východní Evropy velký příval optimismu a euforie. Návrat demokracie a naprostá svoboda a volnost se projevovala ve všech směrech, v módě tomu nebylo jinak.

Na rozdíl od předchozí dekády, kdy v oblékání dominoval maximalismus v podobě vycpávek v ramenou, natupírovaných účesů, barevného líčení a výrazných doplňků, 90. léta inklinovala k minimalistickému vzhledu. Elegantní ležérní outfity, volná basic trička, slip dress, sportovní oblečení a chokery.

Hudební a filmový průmysl ovlivnil populární trendy, které vyšly z devadesátých let, grunge style, džínové overaly, minisukně, crop topy, crop svetry a slip dress. Trendy z 90. let jsou inspirací pro spousty módních návrhářů a fashionistů i dnes. Módní ikony jako Lady Di, Gwyneth Paltrow, Brad Pitt, Julia Roberts, hvězdy seriálů Friends, Beverly Hills, Fresh Prince z Bell Air, Sex ve Městě a další. Hudební hvězdy jako Britney Spears, Backstreet Boys, Spice Girls, Destiny’s Child, Mariah Carey, Christina Aguilera, Nirvana a mnoho dalších. Ti všichni jsou dnes považováni za legendy a k jejich outfitům se všichni velmi rádi vracejí. Mezi nejoblíbenější oděvy té doby patřily:

  • slip dress,
  • crop tops,
  • moms jeans,
  • oversized blazer,
  • basic trička,
  • tenisky,
  • tepláky,
  • kostkované sukně,
  • nadkolenky a podkolenky,
  • biker shorts,
  • oversized mikiny,
  • choker,
  • bucket hats.

V módě 90. let existovaly klíčové subkultury, z nichž každá měla svůj vlastní jedinečný vzhled. Jaké jsou tři hlavní subkultury módy 90. let?

Nirvana a grunge style

Tmavé flanelové košile a roztrhané džíny se staly typickým outfitem stylu grunge 90. let. S rostoucí popularitou kapel jako Nirvana a Pearl Jam se tento neformální, uvolněný styl stal běžnou součástí módy devadesátek. Dr. Martens a jeho kotníkové boty byly také základem grungeové subkultury.

Preppy Style podle Britney

Preppy subkultura módy 90. let čerpala inspiraci z hip-hopové kultury. Oversized košile, džíny s vysokým pasem a lodičky Sperry byly běžnými preppy kousky. Kostkované minisukně v kombinaci s tílkem a odpovídajícím sakem byly také klasickým preppy stylem 90. let, který se objevil ve filmech a hudebních videích MTV, jako je video Britney Spears k singlu „Baby One More Time“.

https://www.instagram.com/mtv/p/C0Wm0R4IcTZ

Punk in 90´s

Inspirovaný skatewear, punkový trend spojený s módou 90. let zahrnoval odvážné vzory, světlé vlasy a černé kožené bundy. Roztrhané džíny a choker náhrdelníky se také staly typickými kousky, které se nosily během punkové éry 90. let. Stačí si pustit některý z klipů Green Days, Blink-182 nebo Gwen Stefani v No Doubt a rázem se ocitnete v době před 30 lety.

Jejich outfity jsou inspirací dodnes. IT Girls, které i po 30 letech vzbuzují obdiv a jejich nezaměnitelný styl v oblékání přebírají mladší generace této doby.

Wannabe

Holčičí britská skupina Spice Girls si v devadesátých letech podmanila svět. Přišly nejen s chytlavými songy, ale i s osobitým stylem oblékání. Naprosto nesourodá kombinace rozdílných osobností a povah. Něco takového na hudební scéně ještě nebylo. Svým přístupem se přiblížily milionům mladých dívek a žen. Každá byla originál a na nic si nehrála. Jejich styl projevovaly i v oblékání. Spice Girls velmi rády nosily boty na platformách, které se ihned staly velkým hitem. Jejich ikonické outfity jsou populární i dnes, ať už jde o malé černé Posh Spice, teplákové soupravy Sporty Spice, červený latex Ginger Spice, slip dress v pastelových barvách Baby Spice nebo animal print outfity Scary Spice.

Sporty like Lady D.

Často se o ní říká, že byla čistým ztělesněním stylu a elegance. V 90. letech si velmi oblíbila sportovní styl oblékání, kdykoliv jí to situace dovolila. Biker shorts a oversized mikinu doplnila kšiltovkou, k outfitu obula pohodlné tenisky. Styl, který můžete obléknout i dnes a budete nejvíc cool. Na formálních akcí oblékala jednoduché obepnuté šaty s širokými ramínky, které podtrhly její štíhlou postavu.

Zjistit více >>> adidas Samba: kdy vznikly a jak je stylizovat?

Matchy Matchy jako v Clueless

Film Clueless (česky přeloženo jako Bezmocná) je kultovní záležitost pro každého fashionistu. V jedné z prvních scén filmu, hlavní představitelka Cher prochází počítačovou aplikací, která ukazuje verzi jí samotné jako papírové panenky s různými kombinacemi oblečení. Po výběru jednoho „neladí k sobě“ nakonec vyhraje světle žlutý kostkovaný ladící set. Panenka je pak oblečená do dokonalého preppy outfitu s nadkolenkami a stříbrnými lakovkami. V celém filmu je to pak samá smršť skvělých outfitů, které na sebe můžete vzít i dnes a vzbudíte pozornost a ovace.

Zjistit více >>> Preppy styl – čím se vyznačuje? Objevte naše tipy

Oops I did it again

Britney Spears byla přímo ztělesněním módy 90. let. Princezna popu byla společně s Chtistinou Aguielerou i princeznou crop topů. Ke krátkým vrškům nosila bokové kalhoty nebo tepláky. Bokovky, nechyběly v žádném šatníku fashionisty, jak v druhé půlce 90. letech, tak později v 00. letech, kdy zažívaly svou největší éru.

Zdroj nekonečné inspirace v oblékání, doplňků, make upu a účesů to jsou devadesátkové seriály. Dnes legendární Fresh Prince z Bell Air s Willem Smithem v hlavní roli. Will v seriálu nosil džínové laclové kalhoty, pruhovaná basic trička nebo sportovní šusťákové bundy.

Seriál Beverly Hills 90210, který ukazuje životy mladých bohatých lidí z města Beverly Hills u Los Angeles je jako přehlídkové molo. Džínové kraťasy s vysokým pasem a koženým páskem, crop topy, slip dresses, moms jeans, oversized blazery, kárované mini sukně, basic trika, chokery, květované šaty a spoustu dalších devadesátkových outfitů.

Friends je jeden z nejoblíbenějších a nejsledovanějších seriálů všech dob. Nejstylovější představitelkou seriálu je beze sporu Rachel Green v podání krásné Jennifer Aniston. Kromě nadčasových a vkusných outfitů si diváci zamilovaly i její charakteristický účes, který byl od té doby nazván „The Rachel“. Rachel a její mini kostkované sukně s basic tričkem nebo rolákem. Rachel ve slip šatech a sepnutými vlasy do skřipce. Rachel v laclových kalhotech nebo crop topu. Rachel style 4 ever!

Devadesátá léta přinesla spoustu nadčasových kousků, které se s malými úpravami nosí dodnes. Ať už jde o jednoduché slip dress, mom jeans, basic bavlněná trička, kostkované sukně, flanelové košile, crop topy, tepláky nebo chokery. Tenisky značek jako New Balance, Nike, Skechers, Reebook, Adidas, Converse populární byly s vysokou pohodlnou podrážkou. Stylové tenisky nechybí v botníku žádné it-girls.

Slip dress, jednoduché šaty se špagetovými (nebo i silnějšími) ramínky byly dominantním kouskem šatníku 90. let. Ať v krátké mini verzi nebo v dlouhé až po kotníky. Must have šatníku každé ženy. Šaty působí žensky a sexy.

Be sporty! Naprosto typický sportovní outfit 90. let. Upnuté biker shorts, oversized mikina a bílé tenisky ve stylu Lady D. Tepláky nebo šusťákové kalhoty s crop topem ve stylu Britney Spears nebo holek z Destiny´s Child.

Lacláče nebo džínové overaly v devadesátých letech nosili snad všichni. Od Rachel Green z Přátel, přes Sandru Bullock až po Willa Smitha z Frech Prince. Nosily se jak s ledabyle s jedním ramínkem dolů, tak s oběma nahoře. Lacláče se do módy stále vrací a ráda je obléká Hayle Bieber i sestry Bella a Gigi Hadid.

Mom jeans mají velkou výhodu. Hodí snad ke každému typu ženské postavy. Často je nosila Rachel z Přátel nebo Kelly v Beverly Hills 90210. Stále jsou populární a skvěle se kombinují, jak k teniskám, tak k podpatků. Mom jeans a basic triko nebo vesta, jednoduchý outfit, který vždy funguje.

Oversized blazer je definitivně základní kousek šatníku. Hodí se po celý rok. V kombinaci s mini šaty, mini sukní nebo džínům. Vždy PERFECT! Blazer dodá outfitu šťávu, a navíc je velmi variabilní.

Crop top vypadá skvěle ke všemu. I k elegantnějšímu outfitu. Co takhle kalhoty s vysokým pasem, crop top, blazer a tenisky? Ať už crop top tričko, crop top top, crop top halenka. Vždy bude outfit very fashionable!

Basic trička. Nestačí totiž jen jedno. Klasický střih s kulatým výstřihem nebo s výstřihem do V. Kombinovat se dá absolutně ke všemu. K džínům pod šaty na ramínka nebo k úzké pouzdrové sukni. Jednoduše klasika, která neomrzí.

Bucket hats jsou zpět! Nosil/nosí je rád Snoop Dog a dnes třeba i Justin Bieber nebo synové Davida Beckhama.

Choker nosila Gwen Stefani i mlaďoučká Reese Winterspoon. Choker sametkový, perličkový nebo třeba silnější zlatý je IN i dnes.

Zjistit více >>> Office siren: (ne)slušná kancelářská móda 90. let. Objevte nový trend!

Hlavní fotografie: Photo by Photo by Estrop/Getty Images

Trendy a Tipy
Insta News