Pouze s novou aplikací! Sleva -149 Kč na vybrané produkty s kódem ZJISTIT VÍCE
Vyhledávání…

Módní styly oblékání, jaký je ten váš?

2 min.

Oblékáním vyjadřujeme svůj osobní módní styl, naše preference nebo i postoje. Ne vždy je snadné si mezi módními styly najít ten svůj, který nám nejen sluší, ale charakterizuje nás. Dnes je módních stylů oblékání opravdu mnoho. Od romantického přes boho chic až po sportovní nebo punkový.

Každý má své příznačné rysy. Pojďme si charakterizovat 7. základních stylů oblékání. Jaký bude váš oblíbený?

Pokud nemáte vyhraněný styl oblékání nebo se při pohledu do zrcadla necítíte sami sebou, je na čase najít takový styl, který vás bude charakterizovat.

Prvním krokem by měla být revize šatníku, kdy vyřadíte takové kousky, které neradi nosíte. Dalším krokem je hledání inspirace. Vytvořte si na Pinterestu svůj moodboard se vším, co je vám blízké a charakterizuje vás. Posléze se začněte dívat i po outfitech, které se vám líbí a dokážete si je představit nosit každý den. Pak už jenom vybrat ty správné střihy a barvy, které vám budou slušet a můžete se pustit do sestavení nového šatníku ve stylu, který je vám blízký. Pojďte se inspirovat základními styly. Najdete mezi nimi ten svůj?

7. základních stylů oblékání

  • Boho chic style
  • Sporty style
  • Classic style
  • Preppy style
  • Streetwear
  • Punk style
  • Romantic style

Inspirovaný hippies a festivalovou kulturou 60. let. Ve stylu oblékání najdete především zemité tóny, přírodní látky, potisky a doplňky z celého světa. Charakteristickým znakem boho stylu jsou splývavé maxi šaty, dlouhé sukně, kalhoty do zvonu, velké klobouky s krempou, třásně, semiš, rozepnuté vesty, masivní šperky s kameny. Ve stylu boho chic se a často obléká módní ikona, Kate Moss.

Často se mu také říká athleisure. Ve sporty šatníku jsou typické legíny, biker šortky a oversized mikiny, kšiltovky a trendy tenisky. Z gymu rovnou do ulic. Inspirujte se outfity influencerek, které preferují zdravý životní styl. Rády vaří vyváženě a dbají na pravidelný pohyb.

Jde o každodenní styl, který zahrnuje prvky business looku. Mezi klíčovými kousky jsou blejzry, pouzdrové sukně, kalhotové kostýmy, formálnější šaty. Tento profesionálnější vzhled je vhodný do kanceláře, který dodržuje formálnější styl oblékání. Do klasického stylu oblékání ale řadíme i nadčasové kousky, které nemusí být vždy úplně formální. Classic looky miluje Victoria Beckham nebo Rosie Huntington-Whiteley.

Outfity v preppy stylu jsou inspirovány oblečením prestižních soukromých univerzit, jako jsou Ivy League nebo univerzity východního pobřeží USA. Další inspirací jsou sporty jako pólo, plachtění, tenis, rugby a jízda na koni. Typickými kousky oblečení jsou košile Oxford, kárované svetry, polo trička, blazery, vlněné kalhoty, košilové šaty, perly. Jednou z nejznámějších značek, které je ztělesněním preppy stylu je americký Gant.

Jde o módní styl, který se stal populárním v 90. letech. Inspirován prvky hip hop stylu, skater stylu a preppy stylu. Kombinace pohodlného nadčasového oblečení s trendy kousky. V šatníku by nemělo chybět oblečení jako volnější džíny, cargo kalhoty, trička s logy nebo nápisy, crop topy, mikiny s kapucí, značkové tenisky. Dnes streetwear můžete kombinovat i s oversized blazery nebo látkovými kalhoty. Formálnější look se vždy rozbije ležérním prvkem jako je oversized tričko nebo crop top. Inspirujte se třeba manželi Bieberovými.

Punková móda má kořeny v 70. a 80. letech. Královnou punkového stylu je samozřejmě Viviane Westwood. Pokud je vám styl blízký, pořiďte si kožené bundy, trička s provokativními logy, korzety, vesty s cvočky, áčkové sukně, úzké slim kožené kalhoty nebo džíny, roztrhané síťované punčochy, boty na platformách nebo tzv. Martezsky. Punkový styl z 90. let je pak více inspirovaný dalšími subkulturami jako hip hop a skaters. Volnější trička i kalhoty, vasila. Punkový styl si oblíbila i dcera Michale Jacksona, Paris Jackson.

Jak už sám název napovídá, jde o jemný, ženský styl oblékání. Jemné pastelové barvy, květinový vzor, krajka, volány. Do šatníku patří splývavé sukně a šaty v pastelových barvách nebo květinovým vzorem, ale i pouzdrové sukně a krajková halenka. Zaměřte se na jemné, prodyšné látky, nebojte se i tylu. Inspirujete se i prvky ze seriálu Bridgerton.

Zjistit více >>> Co je to boho styl a čím se vyznačuje? Objevte festivalovou módu

Trendy a Tipy
Insta News