Pouze s novou aplikací! Sleva -149 Kč na vybrané produkty s kódem ZJISTIT VÍCE
Vyhledávání…

Viskóza – co to je? Je viskóza kvalitní látka?

3 min.

Viskóza se při výrobě oblečení používá stále častěji. Jaké vlastnosti tato látka vlastně má? Je prodyšná, příjemná na dotek a hlavně – stojí za to? Pojďme to zjistit!

Viskózu najdete v topech, šatech, svetrech a dokonce i v kalhotách. Jde ale o kvalitní látku? Zjistěte o ní vše.

Zajímá vás, co je viskóza? Jde o umělou tkaninu vyrobenou z rostlinných surovin, obvykle z celulózy, která je předtím chemicky ošetřena.

Existuje několik typů viskózy:

  • viskózová tkanina – je tenká, měkká a velmi jemná, splývá jako satén;
  • viskózový žerzej – hřejivý a silný materiál, který se používá na svetry a zimní doplňky, jako jsou čepice a rukavice;
  • bambusová viskóza – vyrábí se z bambusu a zpracovává se podobně jako celulóza; tento typ má termoregulační vlastnosti.

Viskózová tkanina je dnes stejně rozšířená jako bavlna. Přestože je umělá, napodobuje vlastnosti přírodních tkanin. Může mít matný nebo hedvábný povrch, díky čemuž představuje cenově dostupnější alternativu hedvábí. Kromě toho je viskóza bezpečná pro pokožku a nedráždí ji, a proto je dobrou volbou pro dámské i pánské oblečení.

Viskózu lze použít na topy nebo šaty jako jedinou látku nebo ji lze smíchat s jinými látkami, aby se zlepšily jejich vlastnosti. U letních oděvů se často mísí se lnem, aby látka lépe padla a byla měkčí. Směs polyesteru a viskózy umožňuje pokožce dýchat i za přítomnosti syntetických vláken.

Může se viskóza pomačkat?

Tato tkanina je velmi náchylná k mačkání, ale to nemusí být vždy nevýhoda. V casual outfitech vytvářejí záhyby uvolněný a nenucený look. Pokud však nejste příznivci těchto stylů, zvolte viskózu smíchanou s polyesterem nebo před žehlením použijte škrob ve spreji, aby látka zůstala déle hladká.

Je viskóza prodyšná?

Zajímá vás, jestli je viskóza prodyšná? Nemějte obavy – na rozdíl od syntetických tkanin mají umělé tkaniny, jako je viskóza, stejné vlastnosti jako přírodní vlákna. V tomto ohledu je viskóza podobná bavlně nebo lnu – je vzdušná a umožňuje pokožce dýchat.

Je viskóza elastická?

Je důležité vědět, že viskóza není elastická. Lze ji však smíchat s elastanem nebo spandexem, aby se zvýšila její pružnost.

Viskóza si získává stále větší oblibu – z této univerzální tkaniny se šijí šaty, topy, košile a dokonce i kalhoty. Běžně se také používá jako podšívka blejzrů nebo kabátů, kde zajišťuje prodyšnost a pohodlí. Objevte, jaké kousky z viskózy stojí za to zařadit do vašeho šatníku!

Šaty z viskózy

Šaty z viskózy jsou bezpochyby oblíbené – zejména v létě, ale příležitostí může být spousta. Jsou měkké, příjemné na dotek a krásně padnoucí, takže se skvěle hodí pro rozevláté nebo splývavé styly.

Šaty ze 100% viskózy jsou také vynikající volbou na svatební hostinu. Jak již bylo řečeno, viskóza může mít hedvábnou, saténovou strukturu, takže je ideální pro dámské maxi šaty.

Topy z viskózy

Košile a topy z viskózy jsou lehké, prodyšné a hlavně velmi pohodlné. Vzhledem k tomu, že se látka snadno mačká, je nejlepší zvolit buď vypasovaný styl, nebo oversized velikost s volánky a pečlivě vybranými detaily.

Kalhoty z viskózy

V létě vládly přehlídkovým molům kalhoty z viskózy, které se objevily v kolekcích světových značek jako například Gucci. Zapomeňte na nepohodlné džíny! Raději zvolte splývavé palazzo kalhoty z viskózy s širokými nohavicemi. Jsou dokonalou kombinací stylu a pohodlí.

Pyžamo z viskózy

Pyžama z viskózy jsou elegantní a ženskou alternativou bavlněných pyžam. Může jít o krajkový top a šortky z hedvábí nebo komplet s košilovým topem a sladěnými šortkami. Tyto dva trendy nikdy nevyjdou z módy.

Svetry z viskózy

Svetry z viskózy jsou na podzim a v zimě (ale nejen na podzim!) nezbytností. Viskóza sice není tak hřejivá jako vlna, přesto je v ní však teplo a hlavně nesvědí. Viskózové úplety jsou pružnější než modely z klasické látky, a navíc mají pohodlný střih, který měkce obepíná tělo.

Zajímá vás, zda jde viskózu nosit i v létě? Samozřejmě! Je prodyšná, propouští vzduch a zároveň absorbuje vlhkost a udržuje oblečení měkké a příjemné na dotek.

Nejlepší viskóza pro letní outfity je typ na bambusové bázi, který poskytuje tepelnou izolaci a chladivý účinek jako len. Běžně se používá hlavně pro pyžama, ale máme pro vás dobrou zprávu: tuto sezónu jsou košile a kalhoty v pyžamovém stylu trendy jako elegantní volba pro horké dny i mimo ložnici.

Viskóza je tkanina, která vyžaduje trochu více péče, zejména při praní a žehlení. Abyste zabránili jejímu srážení, perte ji při teplotách nižších než 40 °C a zvolte jemný cyklus s nízkým odstřeďováním. Vyhněte se automatickým sušičkám, abyste zabránili tvorbě žmolků, a nepokládejte ji na horké radiátory, aby se vám oblečení nesrazilo. Při žehlení viskózového oblečení nastavte žehličku na nižší teplotu. Případně můžete viskózové oblečení žehlit přes látku.

Pokud se oblečení i přes tato opatření srazilo, zkuste jej namočit do vody s jemným pracím prostředkem, abyste vlákna změkčili. Může to pomoci obnovit původní tvar oblečení, ale nejde o stoprocentně úspěšnou metodu.

Hlavní fotografie: Photo by Edward Berthelot/Getty Images

Trendy a Tipy
Insta News