Pouze s novou aplikací! Sleva -149 Kč na vybrané produkty s kódem ZJISTIT VÍCE
Vyhledávání…

Které materiály je nejlepší zvolit při koupi oblečení? Podívejte se na tyto prémiové látky!

3 min.

30 milionů dolarů. Přesně tolik stojí jedny šaty s půvabným názvem „Slavík z Kuala Lumpuru“. Jsou poseté krystaly Swarovski, diamanty a vyrobené z luxusní látky – hedvábí. Šaty z exkluzivních materiálů ale naštěstí nemusí stát jmění. Dnes vám představíme skvělé materiály, které můžete mít ve svém šatníku a vydrží vám po mnoho let.

Hailey Bieber miluje hedvábné šaty a nosí dokonce modely od polské návrhářky Magdy Butrym. Za chvíli se dozvíte, ve kterých prémiových materiálech zazáříte stejně jako tato modelka!

Exkluzivní látky jsou často vyrobené z vysoce kvalitních přírodních vláken. Jejich pořízení a zpracování je mnohem dražší než u syntetických materiálů. Patří mezi ně kašmír, merino vlna a len. Nezpůsobují alergie, odvádí vlhkost a nedráždí pokožku. Proto je cena šatů nebo kalhot ze lnu a kašmíru vyšší, ale jejich vlastnosti jsou rozhodně cennější. Oblečení z vysoce kvalitních materiálů je nejen příjemnější při nošení, ale při správné péči také déle vydrží.

Za luxusní se považují i látky, které nejsou tak snadno dostupné. Milovníci módy si jich cení pro jejich jedinečnost a proto, že je obtížné je sehnat. Vyrábí se v omezeném množství, a proto jsou žádanější – například lotosové hedvábí nebo byssové hedvábí. Stejně tak mají vyšší hodnotu látky, které jsou vyráběné ručně s využitím tradičních řemeslných technik.

Mezi vysoce kvalitní tkaniny patří také ty, které mají pevnější vazbu, silnější vlákna a jsou příjemnější na dotek. Tyto vlastnosti má například len, který ideální zejména do horkého počasí. Je fantasticky prodyšný a dokonce reguluje tělesnou teplotu o několik stupňů, což oceníte během horkých letních dnů.

Mohlo by Vás také zajímat >>>Mercerovaná bavlna – prémiové tričko. Jak promění váš outfit?

Věděli jste, že Čína střeží tajemství výroby hedvábí skoro 2000 let? Za vyzrazení způsobu výroby této ušlechtilé tkaniny dokonce hrozil trest smrti. Z hedvábí byly vyrobeny i oblíbené šály britské panovnice Alžběty II. Tuto látku si oblíbily i módní domy jako Saint Laurent, Gucci a Dior, které ji propagují na svých přehlídkách.

Světová produkce hedvábí činí přibližně 50 000 tun ročně, což jsou pouze 0,2 % celkové produkce všech vláken. Proto je jednou z nejunikátnějších a nejžádanějších tkanin – měkká, příjemná na dotek, lehká a jemná. Je ztělesněním stylu tichého luxusu.

Podívejte se také >>> Quiet luxury, tedy tichý luxus: trend, který ovládl rok 2023

Hedvábné sukně a šaty jsou prodyšné, takže se hodí do teplých letních dnů. Vypadají jemně, ale ve skutečnosti jsou velmi pevné a odolné proti poškození. Vlákna je možné natáhnout přibližně o 20 % a nepoškodí se. Hedvábné šortky a další kousky oblečení jsou pohodlné a nevytváří statický náboj.

Pokud máte pokožku náchylnou k alergiím, je hedvábí trefou do černého, protože má antialergické a antibakteriální vlastnosti. Lehkým a třpytivým hedvábným outfitem ohromíte na svatební hostině nebo silvestrovském večírku.

Spaní na polštáři s hedvábným povlakem prospívá pokožce. A některé dámy s kudrnatými vlasy dokonce spí v hedvábných čepicích, aby se jim kudrlinky necuchaly a nekrepatěly.

Zajímavost: Jednou z nejvzácnějších tkanin na světě je lotosové hedvábí. Vyrábí se ve velmi malém množství především v Kambodži. Jen málo lidí dokáže je schopno toto vlákno získat a výroba jednoho šálu může zabrat až dva měsíce. Lotosové hedvábí se tká ručně, protože je velmi křehké.

Představte si chladné lednové ráno. Vám ale zima starosti nedělá, protože máte krk zabalený do měkkého a mimořádně hřejivého kašmírového šálu. Tato látka, kterou údajně používali už Římané v době Julia Caesara, je po staletí symbolem vysokého společenského postavení.

V současnosti je kašmír ceněný především v zimních měsících a šály z něj vyrobené mají velkou výhodu, protože jejich vlákna nekoušou. Jsou měkká, příjemná na dotek a hustá, jsou také odolnější vůči poškození a mají skvělé termoregulační vlastnosti. Oblíbené jsou také kašmírové svetry, protože skvěle udržují teplo i v těch největších mrazech. Kašmírské kozy, z nichž se kašmírová vlna získává, žijí v Himálajích, kde jsou naprosto běžné velké výkyvy teplot.

Jaké další výhody exkluzivní kašmír nabízí? Je několikanásobně teplejší než ovčí vlna, je hygroskopický, takže efektivně odvádí pot, a zároveň je antibakteriální. Musíme ale poznamenat, že kašmír se používá nejen na podzimní a zimní oblečení, ale i na to letní, vyrábí se například kašmírové šaty, šortky a topy.

Pokud nemáte rádi, když látka žmolkovatí, pak určitě zvolte kašmír – je méně náchylný na plstnatění a nevytváří statický náboj. Nejsou to jen ženy, kdo tuto látku zbožňuje, jejích vlastností si cení i muži z celého světa.

Mezi další kvalitní vlny patří alpaka, včetně jejich variant baby alpaka a velbloudí vlna.

Merino je jedno z nejstarších plemen ovcí, které žije vysoko v horách, kde panují extrémní klimatické podmínky. Proto se jejich vlna přizpůsobuje teplotě… Když je teplo, vlákna se rozpínají a zajišťují lepší propustnost vzduchu, zatímco v zimě se smršťují.

Není proto divu, že merino vlna vzbudila zájem milovníků módy. Je označována jako „kouzelné rouno“ a stala se jednou z nejluxusnějších tkanin s fantastickými termoregulačními vlastnostmi.

Košile, kardigany a svetry z merino vlny jsou skvělou volbou pro podzim a zimu. A tento materiál má také antibakteriální vlastnosti, takže je bezpečný pro pokožku. Díky tomu nevylučuje nepříjemné pachy. Reguluje teplotu, je extrémně příjemný na dotek, přesto se nemačká a příjemně zahřívá tělo.

Na kašmírové oblečení, včetně kašmírových kalhot, spoléhají také outdooroví sportovci, protože jim zajišťuje tepelný komfort i ve velkých nadmořských výškách. Kašmír zároveň účinně odvádí pot – dokáže absorbovat přibližně 35 % vlhkosti.

Pokud sníte o dokonalém letním outfitu, vyberte si lněné oblečení. Trendsetterky milují lněné kalhoty a šaty – patří k největším módním bestsellerům. V krémové barvě se skvěle hodí k béžovému topu, černé kufříkové kabelce, velkým slunečním brýlímpantoflím bez podpatku.

Nejstarší lněná vlákna byla údajně nalezena v prehistorické jeskyni v Gruzii a je prý stará přibližně 35 000 let. Zajímavé je, že ve starém Egyptě len symbolizoval světlo, čistotu a bohatství a luxus, proto se používal k mumifikaci. Byl tak cenný, že se někdy používal i jako platidlo. Kromě toho byly oděvy ze lnu vyhrazeny pouze nejbohatším a společensky nejvýše postaveným Egypťanům, tedy panovníkům a kněžím.

Díky svým vlastnostem je len také vynikajícím materiálem pro ložní prádlo a vyhovuje především alergikům a lidem s citlivou pokožkou.

Mohlo by Vás také zajímat >>> Dámské plátěné kalhoty – jak je nosit a proč je trendsetterky milují?

Kromě toho, že je len považován za vzácný, má stejně cenné vlastnosti jako kašmír a hedvábí. Reguluje tělesnou teplotu o několik stupňů, což znamená, že je ideální volbou, když rtuť teploměru překročí 25 °C. Šortky, šaty a trička ze lnu v krémové, béžové a bílé barvě vypadají na slunci krásně a připomínají prázdninovou atmosféru a pláž.

Pokud hledáte oblečení z exkluzivních materiálů, podívejte se na nabídku MODIVO. Zde najdete kašmírové, hedvábné i lněné oblečení pro muže i ženy – zažijte luxus na vlastní kůži!

Hlavní fotografie: Photo by Jeremy Moeller/Getty Images

Trendy a Tipy
Insta News